Novi haos između dvije države - ova odluka Slovenije nikome iz regije se neće svidjeti, ništa neće biti isto - Lifesytledom

Novi haos između dvije države – ova odluka Slovenije nikome iz regije se neće svidjeti, ništa neće biti isto

Poslije nesporazuma oko Piranskog zaljeva, kadroviranja u Krškom, pršuta, a potom i terana, između Hrvatske i Slovenije se nalazi novi razdor koji je na pomolu.

Radi se o vremenskoj zoni pošto EU od 2021.godine ukida izmjene zimskog i ljetnog načina računanja vremena najvjerovatnije.

A kako tvrde iz Jutarnjeg lista, potvrđeno je da su Slovenci najbliže tome da se odluče za zimsko računanje. Pojasnili su kako je riječ o zadržavanju zimskog odnosno srednjoevropskog sistema GMT +1; a trenutno pripadjau svi slovenski susjedi tome.

Napominju SLovenci da odluka nije konačna, u toku je savjetovanje između zemalja regije s namjerom da susjedne zemlje koordiniraju između sebe i da odaberu zajedničku vremensku zonu. Uputili su Slovenci svima dopise sa nekoliko pitanja vezano za njihovo razmišljanje o zoni; ali niko još uvijek nije dao nikakav odgovor na to.

Nema odgovora iz Hrvatske, a neslužbeni podaci Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture kažu da ova institucija nije ni primila nijedno pismo od Slovenaca o toj temi.

Osim toga, nenametljivo je da Hrvati češće biraju ljetni način računanja vremena, prije svega zato što je ovaj sustav povoljniji za granu turizma koja se u Hrvatskoj i dalje uglavnom svodi na “sunce i more”.

Baš kao što je izračun ljetnog vremena bio prikladan za hrvatski turizam, isti argument u korist izračuna zimskog vremena imaju Slovenci koji su više od sunca i mora poznatiji po zimskim turističkim programima, zdravstvenom i wellnessu.

Categories: Najnovije

Leave A Reply