Popularni turnir Australian opet će, zbog aktuelne pandemije koronavirusa koja hara svijetom, biti nešto malo drugačija nego prije.

Organizatori su, naime, pripremili nekoliko veoma strogih pravila za sve tenisere, a i sam termin odigravanja turnira je također promijenjen. Teniseri će, recimo, morati svi proči obavezan karantin od minimum 14 dana od momenta kada zakorače na tlo Australije, gdje će u tom periodu biti više puta testirani, a dozvoljeno će im biti samo ograničeno vrijeme van hotelske sobe, kao i treniranje isključivo u malim grupama, i to tek nakon 8. dana izolacije.

Uz Dominika Tima i Rafaela Nadala, Novak Đoković bi trebao biti u odvojenom karantinu u gradu Adelejd, koji neće baš biti pretjerano strog prema najnovijim informacijama, što je definitivno naljutilo sve ostale tenisere, prvenstveno Žeremija Šardija.

Zbog toga Đokoviću i svim ostalim teniserima sada prijete ozbiljne sankcije ukoliko bilo ko od njih prekrši veoma rigorozna pravila koja su postavljena, a kazne su u raznim oblicima  – od novčane kazne, pa sve do diskvalifikacije, pa se čak i do ekstremnih varijanti kao što su hapšenje i deportacija iz zemlje.

Ovo su samo neka od mnogobrojnih pravila kojih se teniseri moraju pridržavati za vrijeme Australijen Opena:

  1. Svaki pojedinac koji odluči samostalno i bez dozvole da napusti karantin može biti sankcionisan sa 19.000 dolara kazne uz dodatno krivično gonjenje
  2. Svaki pojedinac koji prekrši bilo koje pravilo suočava se sa automatskom diskvalifikacijom, oduzimanjem novčane nagrade, hapšenjem, produžavanjem karantina, te konačnom deportacijom iz zemlje. U slučaju deportacije igraču bi bilo zabranjeno u budućnosti stupiti legalno na tlo Australije
  3. Svaki prekršaja bilo kojeg člana tima jednog tenisera će da se smatra kao prekršaj tog tenisera

Preporuke