Danas se obilježava godišnjica od agresorskog napada NATO-a na Srbiju. Taj nemili događaj ostat će u sježanju za sve stanovnike Srbije koji su doživjeli taj napad.

Tadašnja vlast je jedino mogla da objavi dan ranije da postoji mogućnost bombardovanja, no taj dan se objavili ratnu pripravnost. Postoje špekulacije da su i kopnene snage trebale da uđu u Srbiju i da odrade vojnu akciju, no prilikom izglasavanja mnoge članice su odbile da pošalju svoju vojsku i na taj način da se izvrši ta akcija.

Odbijanjem slanja kopnenih snaga, Sjedinjene AMeričke Države su odlučile da pošalju svoju vojnu avijaciju koja je izvršila bombardovanje. Mnogi su se pitali šta je razlog ovakvom djelovanju SAD-a, a mnogi su kao razlog naveli i ratna dešavanja na Kosovu i Metohiji, kao potencijalni razlog napadu.Mnoge zvijezde su se danas prisjetile dešavanja, a jedan od najvećih sportista sa prostora bivše Jugoslavije Novak Đoković je na svom profilu na društvenim mrežama objavio fotografiju koja ga asocira na dešavanja u Srbiji tih dana.

Novak je tada imao dovoljno godina da se može prisjećati tih dešavanja, te je to nešto što mu je ostalo u sjećanju i duboko urezano. Navodi da je bilo teško to sve gledati i iščekivati kada će se šta dogoditi.

Ovo je zasigurno najteži datum u novijoj historiji države Srbije. Srbi će dugo da pamte ovaj dan i zauvijek će ostati animozitet prema Sjedinjenim Američkim Državama radi dešavanja i radi bombardovanja Srbije.