Kako je dolaskom jeseni došlo i hladnije vriejme tako je došlo i vrijeme kada se suočavamo sa raznim sezonskim infekcijamaa i virusima kao što su prehlada i gripa.

Pored svega toga u današnje vrijeme imamo i korona virus koji svakog dana bilježi sve veći broj zaraženih, ali nažalost i broj mrtvih raste rapidnom brzinom.

Naime, u današnjem članku ćemo pričati o zdravlju i o nekim simptomima o kojima biste vi generalno trebali da obratite pažnju jer smo nekoliko puta pisali o tome koliko je naše tijelo u stanju da nam ukaže na neke probelme u našem organizmu mnogo prije nego li mi otkrijemo o čemu se radi.

Mi ćemo danas pričati o začepljenom nosu.

Naime, začepljen nos može da bude pokazatelj tri infekcije.

U većini slučajeva začepljen nos je simptom jedne obične prolazne prehlade, a isto tako on se javlja sa nekim drugim propratnim simptomima, kao što je gubitak okusa i mirisa, kijavica, temperatura i tako dalje.

Isto tako može da bude uzrok i neka druga bolest kao što je u pitanju alergija ili devijacija septuma, a prema riječima nekih stručnjaka ukoliko imate začepljen nos duže od nekih dva mjeseca trebali biste da se javite svom ljekaru.

Jedna od stavri koje mogu ukazivati na upalu nosnice je i kihanje naročito ukoliko se nađete u blizini mačke, parfema ili prašine ili bilo kojeg drugog alergena.

Isto tako čak 45% populacije, prema nekim istraživanjima pati od alergijskog rinitisa, ali se on može spriječiti i riješiti korištenjem raznih sprejeva.

Ukolik nikakve kapi ili sprejevi za vaš nos ne djeluju onda je vrlo vjerovatno da imate devijaciju septuma koja može da bude urođena ili može da nastane zbog neke povrede.

Bez obzira kako ona nastala jedina stvar koja će da riješi ovaj problem jeste operativni zahvat, ali vam savjetujemo da se prvo konsultujete sa ljekarom i da vidite koji je uzrok vašeg začepljenog nosa.

Vaš komentar?

Preporuke