Prema zakonu u našoj državi niti jedan matičar ne bi trebalo da odobri ovakav brak bez prethodne dozvole suda, ali naravno kako i u mnogim drugim stvarima praksa je znatno drugačija. Tako da je i ovo još jedan poprilično kontroverzan slučaj , koji je zaintrigirao javnost do velikog nivoa.

 

 

Nišlijka M.M. (39) razvela se od svog dotadašnjeg supruga i po dogovoru se udala za svekra (/%) kako bi naslijedila njegovu penziju od 800 evra ,kja bi joj u tom slučaju kao njegovoj zakonitoj supruzi pripala. Iako je ona za njega udata smao na papiru , a zapravo i dalje živi sa svojim suprugom od koga se razvela. Ovo je korak na koji se mnogi odlučuju kako bi osigurali finansijsku stabilnost. Jer u suprotnom nakn smrti osiguranika , penzija se prekida i porodica ostaje bez prihoda , a mnogim porodicama je to jedini izvor prihoda za preživljavanje.

 

 

Zakon i praksa kod ovih brakova su znatno drugačiji , šta više potpuno oprečni. Jer po zakonu države Srbije niti jedan matičar ne bi trebalo da odobri ovakakv brak bez prethodne dozvole suda , ali je praksa upravo iz gore navedenih razloga često mnogo drugačija. Naime veliki je broj nekih izrazito kontroverznih ugovora i dogovora između starije populacije ,sa mlađim ljudima kojima bi nasljeđivanje jedne ovakve penzije osiguralo sredstva za život u nekom narednom periodu života , da žive normalnim životom bez pomišljanja da li će sačuvati svoju egzistenciju. Pomalo je kontroverzna pojava ovakvih brakova , ali oni nisu nista novo, jednostavno predstavljaju pandan nekadašnjih brakova za državljanstvo. Naše mišljenje o ovome može biti pomalo osuđujuće , ali je to način na koji se ljudi snalaze.