Jednom prilikom je upitan da pojasni svoju životnu filozofiju.

Nikola Tesla, jedan od najvećih znanstvenika svih vremena, rođen je 10.jula 1856. godine. Jednom prilikom je upitan da svoju životnu filozofiju pojasni. Tad je Tesla predivan esej napisao u kojem je pojasnio da je cijeli život tragao za najdubljim pitanjima o životu, da bi shvatio na kraju da mu doslovno odgovor leži pred nosom, skriven u molitvi pod nazivom ‘Oče naš’.

OČE NAŠ

Ipak, i drugo stajalište postoji, koje ovako kaže:

Ništa drugo nije izraženo u molitvi ‘Oče naš’ nego ljudska duša – kad se ona uzdigne na ispravan način toliko da se tako može nazivati zato što je Božansko njeno porijeklo. Mi smo zapravo dio Božanstva. Čovjek se treba molitvom u trenucima potrebe do razvojnog smisla uzdići svoje sedmočlane prirode, a sedam molbi su izraz naučno-duhovnog uticaja na ljudsku prirodu.

Ipak, može i ovo značiti:

Time se na najdublju osnovu ljudske prirode ukazuje, na najskrivenije čovjekovo biće, koje duhovnom carstvu pripada prema hrišćanskoj ezoterici. Na tri viša člana ljudske prirode odnose se tri prve molbe, na čovjekovu sadržinu božanstva:

Potom tri prve molbe slijede:

A i ovako ga tumače:

Božanstvo se pojavljuje u kraljevstvu u beskrajnoj raznovrsnosti, a razlikuju se pojedina bića prema tome što im se ime daje, koje ne predstavlja samo puko imenovanje nego i suštinsko određivanje u smislu tajne znanosti.

Ili:

Univerzalna volja oživljava cijeli univerzum, koja se u beskonačnoj raznolikosti izražava. To beskrajno umnožavanje Božanstva i proces zbivanja beskrajne raznovrsnosti – svuda se naziva u duhovnoj ili tajnoj nauci kraljevstvom. Kraljevstvo u beskonačnoj raznolikosti prikazuje biće Božanstva.

Preporuke
Loading..