Danas ćemo govoriti o najzloćudnjj navici u svijetu, a to je svakak pušenje. Ako svakodnevno možete čitati posljedice konzumiranja cigareta na internetu, čini se da pušači ne brinu puno, oni jednostavno nastavljaju po svome.Iako se društvo svakodnevno bori za smanjenje ove vrste ovisnosti, broj pušača se ne smanjuje. R ak uzrokovandimom od drugih pušača je itekako učestaliji.

Mnogi pušači konzumiraju tzv. “Light” verziju cigareta, misleći da jesu, nešto je zdravija varijanta zbog nižeg postotka katrana u njima. Međutim, znanstvenici su sada predstavili studiju u kojoj su otkrili da su potrošači ove vrste cigareta izloženi većem riziku od ra ka.

Lagane cigarete, s rupom u sredini, predstavljene su prije 50 godina kao zdravija verzija cigareta, ali te rupe omogućuju potrošačima da udisuju više dima od cigareta, dima koji sadrži visoku razinu kemikalija i toksina, što je puno štetnije od obične cigarete.Upravo ta rupa omogućava da cigareta gori brže, stvarajući više kance rogena koji dopiru do ljudskih pluća.  Rak pluća, kao i svi oblici raka, rezultat je abnormalnosti osnovne jedinice života u ljudskom tijelu, stanica. Normalno tijelo održava sustave provjere i rasta ravnoteže stanica tako da se stanice dijele samo kad je potrebno.

Tumori mogu biti benigni ili zloćudni. Kada smo u pitanju “r ak”, mislimo samo na tumore koji su maligni. Benigni tumori se obično odstranjuju i ne šire se na druge dijelove tijela. Maligni tumori s druge strane agresivno rastu i upadaju u ostala tkiva u tijelu, ulaze u krvotok ili limfni sustav, a zatim stvaraju nove tumore drugdje u tijelu. Taj se proces širenja naziva metastaza ili transplantacija tumora.

Preporuke