Koliko god plavo more izgledalo prelijepo i privlačno, posebno kada ste u njegovom plićaku ili bliže obali, ipak, postoje mnoge stvari, bića koja vrebaju iz dubina i koja su na neki način i misteriozna. Kako idete sve dublje i dublje , sve dalje od obale, tako i temperatura mora postaje hladnija, a to sa sobom nosi i mogućnost da možete da se susretnete sa nekim bićima, te da to iskustvo baš i ne mora da bude prijatno. tako je nastao i ovaj snimak, a sve se desilo u moru nedaleko od istarske obale

Na snimci koja se pojavila i na društvenim mrežama, po mnogima se jasno vidi kit ajkula, koja je u principu bezopasna životinja, ali opet, nije je baš prijatno vidjeti u svojoj blizini. Cijeli snimak je napravio Dino Deronjić te je taj svoj bliski susret sa ajkulom podijelio i na društvenim mrežama, a sve su prenijeli i neki hrvatski mediji. Tako se saznalo da ova vrsta ajkule živi u Jadranskom moru od 18 vijeka, te da se radi o zaštićenoj vrsti koja se tu i tamo zna primijetiti nedaleko od obale. Ova ajkula se kreće malo sporije, te se hrani planktonima, i sitnim ribama i ne predstavljaju opasnost za plivače. Ipak, mnogi su nakon viđenog snimka u komentarima izjavili kako im više na pamet ne pada da ljetuju u Istri, mada je ova sezona već završila:

 

“Uzalud to šta ste napisali da nije opasnost za ljude, mislim da je uživo vidim da ne bi više nikad u životu išao dalje od 100m od obale”, glasio je jedan od komentara ispod ovog video snimka. Ipak su se neki i šalili na račun ovoga snimka te su  pisali kako se ova ajkula samo polako sprema za iduću turističku sezonu.

 

 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here