Ovih danas se tačno napunilo punih 20 godina od kako je Željko stupio na scenu alkanske zabavne muzike. Doduše, to je na početku više zvučalo kao folk, ali sada se ipak preorijentisao na po, kao i pisanje pjesama drugim izvođačima. “Iako je još uvijek bio sređen od glave do pete, bio je jedan od rijetkih pjevača koji su imali ideje za stilske transformacije.”

Nagrada za interpretaciju 1998. na festivalu Sredozemnog mora u Budvi, s pjesmom Sirena pjesma, omogućila mu je prisustvovanje dva međunarodna festivala u Bjelorusiji, u gradovima Mogilev i Vitepsk, a 1999. osvojio je Grand Pri na oba festivala. Već tada se dalo naslutiti da že Željko jedog dana biti alfa i omega Balkanske scene. Joksimović je 1999. godine potpisao ugovor s City Recordsom, diskografskom kućom koja je dio Pink Media Group, koja također posjeduje RTV Pink. Željko Mitrović je odmah prepoznao da će on biti itekako dobar materijal za rad.

Njegov prvi studijski album pod nazivom Amajlija, sadržavao je osam pjesama. Njegov prvi veći uspjeh bio je s singlom “Tijelo vretena”, na kojem je surađivao s Draganom Brajićem. Pjesma je postala hit na brojnim top listama srpske pop glazbe, a postala je vrlo popularna i u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Joksimović je 2000. objavio svoj drugi studijski album pod nazivom Vreteno, nazvan po pjesmi na albumu. Ostale zapažene pjesme na albumu uključuju “Rintam”, “Gadura” i “Petak na subotu”, kao i dva glazbena spota producirana za pjesme na ovom albumu.

Preporuke