“Unatoč svim olakšicama i nekim novim odlukama vezanim za vizu za zemlje EU, građani BiH prvo će morati skenirati jedan prst prije skeniranja za pristupanje EU i započeti raditi sa sustavom od februara 2022. godine. Ove informacije o pooštravanju sigurnosnih mjera predstavljene su na konferenciji u Varšavi, a potvrdio ih je savjetnik direktora Granične policije BiH Svevodil Hoffman i uveden je radi bolje zaštite vanjskih granica EU i smanjenja kriminala u EU. “

Sve je to logičan slijed poštivanja zakona, ako želite biti dio Evropskih integracija u iduće 3 godine. Dosadašnji sigurnosni sustavi pokazali su da su kriminalci i teroristi napredovali u svojim operacijama, pa se više sa fotografijama na putnim ispravama ne može računati jer ih je vrlo lako promijeniti i falsifikovati, a kao što je potvrdio Hoffman, sve se to radi na poboljšanju borbe protiv kriminala.

To je posebno evidentno na području Balkana, gdje na svakoj granici imate “crne rupe” posebno na području trgovine ljudima, a posebno kada je riječ o krijumčarenju opojnih droga, jer je također primijećeno da se u zemljama EU povećalo krijumčarenje kokaina.Podaci o otisku jednom prstu i skenirani otisci prsta uvest će se u zasebnu bazu podataka koja će biti prisutna u svim policijskim stanicama u EU. Svaki put kad građani BiH žele prijeći granicu EU morat će dati svoj digitalni otisak dok BiH ne postane članica Unije, to je stavka broj jedan koja se mora ispoštovati. 

Kako sada stvari stoje, Srbija i Crna Gora trebale bi se pridružiti EU prije BiH, a Bosna, ako ne bude dodatnih komplikacija, mogla bi postati dio EU tek negdje oko 2025. godine, a s njima bi mogla postati i Republika Makedonija, Albanija malo zaostaje a BiH još uvijek čeka status jednog od kandidata.

 

Preporuke