Gordana Isailović je poznata dermatologinja, koja kaže kako joj djevojke dolaze na pregled zadnjih dana koje kažu da su na suncu izgorjele, zato što su kako je rekla slušale savjete na internetu od nekih poznatih influenserki.

Mazale bi se margarinom da bi brže potamnile.

– možemo reći kako je to neka vrsta pomodarstva, priče o maslinovom, kokosovom ili kantarionovom ulju, a sad je i margarin došao na red.

Ne štiti uopšte margarin od sunca, manje pomaže da djeovjke dobiju bronzanu boju za kojom žude svi. Dosta žena čuje od raznih blogerski, trendseterki ili tiktokerki, potrče primijeniti to, ne razmišljaju kakvu štetu mogu pretrpiti, uključujući i da dobiju ozbiljne opkeotine, rekla je doktorica Isailović.

Zbog ekstremno visokih temperatura s kojima se svi prethodnih dana susrećemo, naša sagovornica je rekla da se bitno mazati preparatima za sunčanje koje imaju zaštitne faktore, sve zavisno od tipa kože.

Mlijeka i kreme sa zaštitnim faktorom mogu sačuvati zdravlje kože na ovom jakom suncu, a ako vam neko kaže da ćete ljepše pocrniti od margarina ili da ćete dobiti boju je naivna preporuka.

Najbolje je da se konsultujete sa svojim dermatologom koji će vam reći i koji zaštitni faktor je najbolji za vašu kožu, koji će vam reći da li vam je koža zdrava ili ne.

Nema hidratacije kože sa margarinom, nema uopšte zaštite od sunca, ima nešto masti, koja može prijati samo suhoj koži. Markarin može biti koristan za jednog od stotinu ljudi.

Stoga, dobro razmislite idući put prije nego učinite nešto takvo. Nemojte da vam svakakve ludosti padaju na pamet.

Advertisement