Bilo da više volite svoju kafu domaću, kao espresso ili kao kapućino, nema potrebe da brinete jer kafa ima brojne zdravstvene prednosti.Prema nedavnom istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Harvard, utvrđeno je da globalna potrošnja od više od 2,25 milijardi šoljica kafe i čaja dnevno ima potencijal da produži životni vek. Ova vijest je prijatno iznenađenje za ljubitelje kafe i čaja širom svijeta koji ne samo da uživaju u napitcima za svoje blagodati kofeina, već sada mogu ubirati i prednosti dužeg i zdravijeg života.

Prema istraživanju, osobe s dijagnozom dijabetesa tipa 2 mogu produžiti svoj životni vijek smanjenjem unosa slatkih napitaka i konzumiranjem do šest šoljica kafe dnevno. Štoviše, vjerovatnoća smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti smanjena je za 18 posto kod onih koji piju kafu s dijabetesom tipa 2.

Kafa nije samo jednostavno zadovoljstvo, već donosi i mnoge zdravstvene prednosti. Prema dr Sarah Bery, specijalisti za nutricionističke nauke sa King’s College London, konzumiranje kafe je povezano sa dužim životnim vekom, manjom učestalošću srčanih bolesti i manjim brojem slučajeva raka u poređenju sa onima koji ne piju kafu. Ključ ovih dobrobiti možda leži u prisustvu polifenola u kafi, koji pozitivno utiču na organizam. Stoga se možete prepustiti šoljici kafe, a istovremeno ubirati njene brojne zdravstvene prednosti.

Vjerovanje da kafa može poboljšati vaš unutrašnji sat nije samo na Harvardu. Studije objavljene u European Journal of Preventive Cardiology pokazuju da je konzumiranje dvije do tri šoljice kafe dnevno povezano sa dužim životnim vijekom, bez obzira da li je mljevena, instant ili bez kofeina. Prema profesoru Peteru Kistleru sa Instituta za istraživanje srca i dijabetesa Baker u Australiji, ovi nalazi sugeriraju da umjerenu konzumaciju kafe treba uključiti u zdrav način života.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here