Jednog dana porodica Vuković iz čačanskog sela Srezojevci dobila je neobičan dodatak u domaćinstvu.Srećko Veprić je na putu do suda ispao iz prikolice i završio u oknu. Pronašla su ga djeca koja su prolazila, odvela ga na sigurno, nahranila i sakrila od roditelja.- Moja ćerka je išla na časove jahanja u konjički klub i sasvim slučajno čuli su da skiči prase u blizini. Kada su prišli malo bliže prizor ih je ostavio u šoku. To je bila jedna šahta, koja nije imala poklopac, a u njoj se nalazilo prasence od 15-ak kilograma koje je bilo izgubljeno. Pretpostavili smo da je nekome ispalo kada ga je vozio na čačanski pijac. Malo prase su odneli na imanje gde su se nalazile i patke, ćurke i kokoške, ali su ga i sakrili – priča Željko Vuković iz Srezojevaca.

Nakon sedam dana kćerka mu je rekla da u domaćinstvu imaju novo prase. Dali su mu simbolično ime Srećko, ali i odlučili da neće biti zaklan.- Rekla mi je da su ona i njeni drugari pronašli prase i da se nalazi na skrivenom mestu. Sve vreme su ga hranili i ništa mu nije nedostajalo. Kad sam video koliko im je stalo niko nije ni pomišljao da Srećku presudi. Vlasnicima sam dao zamensko prase, a njega sam uzeo za priplod što se pokazalo kao pun pogodak – kaže Željko.

Izgubljeno prase postalo je pravi zavodnik vepra na imanju Vukovića i na noge mu hrle krmače iz svih obližnjih sela. Domaćini su bili šokirani kada su ga nakon nekog vremena stavili na vagu.

– On je za samo dve i po godine dostigao težinu od preko 400 kilograma i dao dosta potomaka. Međutim, kad je nedavno stao na stočnu vagu, nismo verovali šta vidimo. Srećko ne samo da je premašio i godine života već i kilažu. Na poslednjem merenju imao je 525 kilograma što je čudo neviđeno. Naš Srele se dokazao i u oboru gde je više od 100 krmača otišlo zadovoljno i donelo na svet više od 2.500 prasića – rekao je Željko.Srećkov primer na najbolji način dokazuje da nema smrti bez sudnjega dana pa čak iako ste prase!

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here