Za zečju stopu ili namenu (Geum urbanum) naš narod vjeruje da je veoma moćan lijek koji se liječi čak 99 bolesti. Ova, kako je zovu, šumska ljepotica spada u bezbjedne , mirisne biljke koja se koristi za liječenje upaljenih desni, nervoznih crijeva, kao i za zaustavljanje proljeva. Inače, zečja stopa  je biljka koja se može naći na obodima šuma, na sjenovitim proplancima, ima žute, sitne cvjetiće, i biljka se može prepoznati i po tome što joj korijen snažno miriše na karanfilić. Taj miris potiče od ugljovodonika eugenola iz etarskog ulja (u biljci ga ima oko 0,2%). Pored etarskog ulja zečja stopa sadrži i veoma visok procent tanina, flavonske hetrozide, a u listu ima i vitamina C.

Kombinacija tanina i antiseptičnog etarskog ulja čini zečju stopu jednim od najboljih biljnih lijekova za jačanje slabih desni i zaustavljanje krvarenja. U tu se svrhu može koristiti sama ili u kombinaciji sa žalfijom. Zečja stopa je i jedan od najboljih biljnih lijekova za zaustavljanje proljeva. U kombinaciji sa petrovcem, angelikom i hajdučkom travom daje se osobama koje pate od sindroma nadraženih crijeva. Korijen ove biljke koji je samljeven u prah se uzima prije jela, za podsticanje apetita, i to četvrtina male kašokice sa malo hladne vode

U ruskoj narodnom medicini od korena zečje stope pravi se tinktura za popravljanje raspoloženja i protiv melanholije. Pomiješana sa petrovcem preporučuje se i onima koji pate od hroničnog umora. Biljni lijekovi koji u sebi imaju zečju stopu su veoma efikasni i kod liječenja ekcema, o kod konih, alergijskih reakcija, a to su najčešće kombinacije sa nevenom i sa divljom dan i noć. Zečja stopa ulazi u sastav melema za hemoroide jer lokalno sužava krvne sudove i zaustavlja krvarenja.

Ostatak pročitajte OVDJE

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here