Riječ dvije o zdravlju, kojeg nikada dosta i kako se zaštiti od eventualnih bolesti i kako sve to uopšte spriječiti. Svjedoci smo toga da se dosta okrećemo hemiji i tabletama, a vrlo dobro se zna da se sa običnim prirodnim tvarima može jako i puno više postići.Jeste li ikad jeli bamju? Kako ste je spremili? Ova biljka u našoj zemlji izuzetno je ljekovita i nepravedno zapostavljena, i rijetko ko zna za nju uopšte. Bamja je biljka koja uspijeva u svim klimama u kojima primjerice raste kukuruz. Iako je ovo tropska biljka, u Sloveniji je već dugo pripitomljena. 

Široko se koristi u kulinarstvu, pa je možete jesti kuhano (kao zeleni grah), kuhano (u salatama), na žaru ili u konzervi. Sadrži: 2 grama proteina; 3 grama prehrambenih vlakana; 7,6 grama ugljikohidrata; 80 miligrama folne kiseline; 21 miligram vitamina C i 60 miligrama magnezija i vrlo malo kalorija.

Bamja je tako dobra za: smanjuje apsorpciju glukoze iz hrane; snižava kolesterol;
poboljšava imunitet;
sprečava bubrežni kamen; i jako dobro se nosi sa dijabetesom.Recept: Nasjeckajte jednu čaši od 2 decilitra sa svježom bamjom i prelijte mlakom vodom. Ostavite da odstoji preko noći. Pola sata prije doručka popijte vodu u koju je bamja prenoćila. Ovaj će lijek kontrolirati razinu šećera u vašoj krvi i poboljšati vaše sveukupno zdravlje.

Volite li jesti bamju? Jeste li znali za sve njene prednosti i dobre točke? Ako ne, pokušajte što prije jer će se i to isplatiti. Bamja se jako puno koristi u Bosni i Hercegovini,ali u posljednje vrijeme i u ostalim državama bivše Jugoslavije.

Preporuke