Ono što se svakako u posljednjih godinu dana svakako ne stišava, jeste i tema o pandemiji korona virusa. Ono što svakako nismo ni zamišljali jeste da će se ovo sve ovako otegnuti. Kako su nam došle vakcine, tako su i naše nade veće da će uskoro doći kraj svemu ovome.

Kako znamo, u Srbiji se u porosjeku dnevno daje oko 53.571 vakcina protiv ovog virusa, i zasigurno je ako Srbija ovakvim tempom nastavi davati vakcine, za nekoliko mjeseci će biti vakcinisano oko 75 % ljudi, što će svakako da znači i pobjedu nad ovim što nas je zadesilo. To je pokazalo jedno istraživanje, koje je sprovela američka agencija Blumberg. Kako je pokazalo ovo istraživanje, Srbija je lider u regionu, prednjači gotovo ispred svih, a iza su čak nogate zemlje poput Francuske, Španije, Njemačke. Norveške, Italije pa i Kanade.

One će zasigurno mjeseci poslije Srbije još uvijek boriti sa koronavirusom. U Norveškoj je stopa vakcinacije 14.598 doza dnevno, i njima če biti potrebno oko 16 mjeseci, da vakciniše 75 % stanovništva, ukoliko ne ubrzaju svoj tempo. Također Njemačkoj i Španiji biće potrebno oko godinu dana, a u Italliji oko 11 mjeseci. Čitavoj Europskoj uniji će generalo gledano biti potrebno nešto više od godinu dana da se vakciniše taj procenat.

U našem regionu će nakon Srbije, iz krize izaći Slovenija, Crna Gora će vakcinisati taj brojh stanovnika tek za 15 mjeseci, Hrvatska za 16. Za Bosnu i hercegovinu trenutno nema nikakvih podataka, niti se zna kada će oni i čemu se uopšte nadaju. Dobre rezultate također postiže i SAD, koja bi trebala pomenuti procenat dostići za nekih tri mjeseca. Izrael i Velika Britanija bi trebali postići rezultat kao i Srbija, za oko pet mjeseci.