Evo jedne poveznice koja vam sigurno nije pala na pamet. Svi vjerovatno imate ovaj “mali problem”, koji je usko povezan sa jutarnjom kafom. Naime neke osobe, nakon što popiju jutarnju kafu, moraju biti odmah u zahodu, nema čekanja, jednostavno ih protjera da se oslobode suvišnog jutarnjeg stresa.Dok neki smatraju da je to stvar prirode, drugi se boje da to nije zdravstveni problem. Danas vam donosimo jasan odgovor na ovo pitanje. Da bespotrebno ne lutamo, znanost je uzela ovu stvar u svoje ruke. Zato su znanstvenici sa Sveučilišta u Teksasu proveli istraživanje na ovu temu, i došli do jak ozanimljivih zaključaka.

Tijekom svog istraživanja, tri dana su labaratorijskim štakorima davali kafu da piju, što je potaknulo pokretljivost crijevnih mišića neovisno o dozi kofeina, i oni su jednostavno imali veliku nuždu.“Nakon tri dana pijenja kave, štakori su povećali pokretljivost tankog crijeva, što je bilo itekako čudno za njih. To znači da su, poput ljudi, i štakori morali podvrći veliku nuždu nakon kave. Čak se smanjio broj bakterija u njihovom izmetu.

Pretpostavlja se da je laksativni učinak kafe posljedica njegovih kiselih svojstava, kojih itekako ima u sebi. Mnogi se pitaju je li kava zdrava za naše tijelo, pitanje je koje često postavljaju stručnjaci, i da li je možda zdraviji obični čaj? Naravno da ima mnogo koristi za tijelo, ali postoje neke stvari na koje morate obratiti pažnju.

Šalica čiste crne kave na prazan želudac potiče stvaranje želučane kiseline, što je posebno loše za ljude koji imaju gastritis, tako da je za njih puno bolje da ujutro popiju čaj koji je puno zdraviji. Ni zdravi želuci nisu pošteđeni, jer će vam pojačano lučenje kiseline ometati probavu.

Preporuke