Qerime Radisheva, koja je ostala upamćena kao Šota Galica (1895 – 1927) bila je albanskog porijekla, žena ratnik iz okoline Drenice koja se borila protiv srpskog preuzimanja Kosova poslije ratova na balkanskom području 1912. godine, zajedno sa suprugom Azemom Galicom.

U Albaniji su je proglasili za Narodnu junakinju. Oko 10 hiljada albanskih pobunjenika predvođenih Šotom Galicom i Azemom 1919. godine dižu ustanak na zapadu Kosova. Uspjeli su na području Drenice čak da oforme tzv. Neutralnu zonu koja je trajala u periodu između 1921. i 1923. godine. Šota Galenica uzela je učešće u preko 40 značajnih vojnih akcija protiv neprijatelja.

Ona se borila za ujedinjenje Kosova i Albanije sa svojim suprugom. Sudjelovala je 1919. godine u ustanku u Dukagjini protiv srpske vladavine, dok su Albanci neformalno ovu oblast nazivali u periodu 1922-1923 – Mala Albanija.

Jugoslavenska vojska krajem septembra 1924. godine rasturila je čete pobunjenika i lišila života njihove vođe u velikoj akciji uz opsežno korištenje artiljerije.

U ovoj borbi Azem Galica zadobio je fatalne povrede, a Šota se nastavila boriti i nakon što je preminuo, te je preuzela vodstvo nad njegovim trupama. Povukla se u Albaniju 1927. godine, gdje je i preminula. Upamtili su je po izreci “Život bez znanja je kao rat bez oružja”. Upravo po njoj nastala je “Šote mori šote”, čuvena balkanska narodna pjesma. Ova pjesma je po srpskom predanju nastala dok je ona u oganj bacala šestoro srpske djece. Ali, ovu srpsku legendu osporio je srpski novinar Petar Luković, koji navodi da je čista laž.

Preporuke
Loading..