Zbog posljedica globalnog zatopljenja se munje samo češće i češće pojavljuju, te gromovi paraju nebo, a svi smo se više puta mogli uvjeriti da je snaga od prirode enormna. Mnogo ljudi to ne zna, a električni napon od jedne munje može da bude između 50 i 500 miliona volti, dok najviša snaga može da pređe 100 hiljada ampera, što je zaista mnogo.

Isto tako temperatura od munje može da dosegne 30 hiljada stepeni celzijusa i to je zapravo temperatura koja je pet puta veća od temperature koja se nalazi na površini sunca, dok je brzina munje koja udara oko nekih 1000 kilometara u sekundi.

Postoje nekada pravila kada su u pitanju munje i zbog toga biste trebali znati šta nikako ne trebate raditi kada ste na otvorenom prostoru u vrijeme nevremena.

Nepogoda se može desiti u svakom trenutku, a svaka ta nepogoda zahtijeva od vas različiti pristup kako biste vi bili sigurni da ne budete u opasnosti, a prva stvar kada čujete grom onda znajte da je opasnost već tu jer grom može i da vas udari kada je oluja udaljena od vas 16 kilometara.

Ako se zadesite na otvorenom, onda će vam instikt možda biti da se sakrijete pod drvo, a to ni slučajno ne smijete raditi, pogotovo ako se radi o osamljenom drvetu jer je velika šansa da ako grom bude udario da će udariti u njega.

Ako se nalazite u autu, onda ne trebate toliko da se brinete jer su šanse minimalne da će tu grom udariti, a tako u suštini ako se nalazite u zatvorenom prostoru, najbolje je da tu i ostanete sve dok vrijeme ne bude prestalo.

Isto tako ne biste trebali da legnete na zemlju jer će vam tada čitavo tijelo da bude u kontaktu sa tlom, a najbolje je kada što manjom površinom dodirujete tijelo. Ukoliko se nalazite u svome dmu, onda je dobro da se odmaknete od električnih uređaja i utičnica jer će se grom prenositi kroz instalacije.