Današnji članak se osvrće na jednu temu koja se često gura ispod tepiha , kada se radi o našem podneblju naime , dobro je poznato da su na brdovitom balkanu nemiri i više nego česti , da su zapravo oduvijek bili prisutni , a ni do dana današnjeg nisu netali , niti netrpeljivot među narodima.

 

Ona je sudeć po brojnim predanjima oduvijek postojala , ali je nekako početkom devdesetih eskalirala i tada su svi nacionalisti dobili svoje mjesto pod zvijezdama. Od tada pa do dana današnjeg na našem području važi ono što bake i dede djeci gvoore i uče ih da se neže žene ženama druge vjere , ili sa druge strane da se ne udaju za muškarce druge vjere , i to se provlači već deenijama unazad , međutim te se stvari dešavaju. Iz ljubavi, jer ljubav ne bira. Ali onda se nakon toga rađaju broja druga pitanja, koji će se praznici  kući slaviti , šta se smje jesti a šta ne smije , kako će se prezivati , kako će se zvati i djeca koja dođu i najčešće se pokušavaju naći neka neutralna rješenja. Često bezuspješno , ali ljubav pobjeđuje sve.

Neka od imena koja Srbi poprilično često daju svojoj djeci , nemajući pojma da se radi o imenima koja svoje porijeklo vode duboko iz islama , jesu duboko ukorijenjena u srpskoj kilturi. Tako naprimjer ime Sara je u jednom trenu kod mladih roditelja bilo najpopularnije ime koje su davali djevojčicama, svaka druga djevojčica se zvala Sara , vjerujući da je to ime srpskih korijena , a zapravo nije. To je ime perzijskog porijekla i znači kneginja i duboko je kroijenjeno u islamski svijet , jer je jedna od žena koja se pominje u svetoj knjizi muslimana zvala upravo Sara , a iako vlada mišljenje da je zapravo Sarah ime koje pripada islamu , to je greška , jer ne , Sarah nije muslimansko ime , ali Sara jeste.

 

 

Sa druge strane imamo ime Ema , koje je izvedeno od muslimanskog imena Emina , a kod nas se često koriste varijecije u smislu skraćenice Ema , ili imena Emilija. A od imena za dječake ime Davud , takođe ima korijene u islamu ,a novopečeni roditelju su ga prisvojili kao srpsko.