Prošla godina je bila teška u svakom smislu riječi za skoro sve ljude u svijetu. Naravno ima i onih koji nisu toliko osjetili ovu krizu jer su imali dobrih zaliha novca ali je najveći broj ljudi osjetio itekako umanjenje posla zbog ove korona krize.

Naročito su pogođeni oni u ugostiteljstvu i turizmu jer je malo malo pa opet zatvaranje lokala zbog mjera zaštite od korone. A život ide dalje,zahtijeva i plaćanje stanarina, plaćanje troškova struje, vode i komunalija a da ne govorimo o troškovima hrane i lijekova. Pa još višečlane porodice naravno i troškovi postaju veći. A kada se ostalo bez posla onda se mora nekako dovijati da se prehrani porodica.

Marko Karela, Italijan iz okoline Firence je radio kao konobar u jednom restoranu ali je zbog pandemije korona virusa ostao bez posla krajem marta kada je došlo do prvog zatvaranja u Italiji. On je otac dvoje djece a supruga je nezaposlena, a treba jesti svaki dan. Ta neimaština i manjak sredstava za najnužnije je prisilila Marka da pribjegne neslavnom načinu a to je krađa. I to je uvije radio u prodavnici u kojoj se inače podmirivao, znao je da prodavnica ima nadzornu kameru alli smao kod kase pa je u ostatku prodavnice bio “sakriven”.

Marko je tako mjesecima uzimao pomalo samo onoliko koliko je potrebno da izguraju dan. Uvijek je nosio ruksak sa zobom i neprimjetno staljao stvari u njega ali ga je jednog dana primijećen. stariji gospodin koji je radio na kasi je primijetio da on uzima stvari ali nije htio praviti probleme nego je pustio Marka. Sutradan ga je opet primijetio kako stavlja stvari u ruksak a pošto to nisu bile neke velike stvari opet je prećutao ali je ovaj puta izašao za Markom i pratio ga do zgrade gdje živi.

Vidio je gdje živi ,da se radi o bijedi i još je po dječijim kolicima zaključio da imaju i bebu pa je učibio nevjerovatnu stvar, sledeći puta kada je Marko došao u radnju, on je zaključao za njim i rekao mu da zna da on krade ali i da zna da to radi da prehrani porodicu. Rekao mu je da će mu jedno vrijeme davati po par najvaćnijih namirnica ali da to neće trajati dovijeka. Marko je bio i postiđen i ganut i počeo je da plače od muke, stida, ali i od sreće… Nadajmo se da će ubrzo naći posao.

Preporuke