Liječnici progovorili o jednoj od najvećih zabluda - iako gotovo sve žene ovo rade, riječ je o nečemu opasnom - Lifesytledom

Liječnici progovorili o jednoj od najvećih zabluda – iako gotovo sve žene ovo rade, riječ je o nečemu opasnom

Iako je uklanjanje stidnih dlaka pitanje higijene, liječnici kažu da je to jedna od najvećih zabluda modernog doba.

Depilacija intimnog područja raširena je među ženskom populacijom, osobito u modernim društvima.

Bez obzira žele li izgledati uredno ili zato što ih njihovi partneri traže, većina žena nije svjesna da depilacija intimnog područja nanosi više štete njihovoj koži i zdravlju od njihovih koristi.

Američka dermatološka udruga provela je opsežnu studiju koja je uključivala više od tri tisuće žena i utvrdila da je 84 posto depilirano stidne dlake.

Navode da je razlog održavanje higijene. Međutim, uklanjanje ovih dlaka može negativno utjecati na higijenu, osobito osjetljivu kožu i floru ženskih genitalija.

Autor studije, dr. Sc. Tami Rowen sa Sveučilišta u Kaliforniji izrazila je svoju zabrinutost zbog sve većeg pritiska medija na žene kada je riječ o njihovom fizičkom izgledu, kao i muškaraca koji su odrasli gledajući porno filmove u kojima su se sve žene raspršile “do golih”.

Troši ne samo novac nego i zdravlje

Liječnik kaže da ne osuđuje žene koje brišu, depiliraju voskom, ožiču i uklanjaju joj kosu laserskim putem, ali tvrdi da sve te metode ne koštaju samo novac, već i zdravlje.

“Radi se o prirodnoj zaštiti, zahvaljujući kojoj intimna zona ostaje čista jer stidne dlake sprečavaju prodiranje patogena u vaginu”, komentirao je ginekolog dr. Sc. Vanessa Mackay, članica Kraljevskog koledža za ginekologiju i akušerstvo u Velikoj Britaniji.

Kada je riječ o mlađim ženama, one najčešće četkaju ili depiliraju intimnu zonu, a većina ih je od 18 do 34 godine.

“Kosa u intimnoj zoni prirodna je barijera koja smanjuje rizik od prodiranja virusa i bakterija, štiteći kožu koja je izuzetno osjetljiva u tom dijelu tijela”, kaže on.

“Osim zaštite od bolesti i problema s kožom, stidne dlake sprečavaju ulazak čestica poput prašine i patogenih bakterija u tijelo. Također, kosa kontrolira vlagu, odnosno dopušta isparavanje vlage, što smanjuje rizik od gljivičnih infekcija “, primjećuje on.

Categories: Najnovije

Leave A Reply