Prvom kupnjom vojne opreme od Rusije, Srbiji su prijetili crne liste velikih svjetskih sila, prije svega Sjedinjenih Država. Na to upozorava i ministar Aleksandar Vulin. Situacija je i više nego osjetljiva u ovim trenutcima.

Srbija riskira uvesti sankcije protiv svoje odluke da nabavi najbolje oružje od Rusije za obranu svoje zemlje. To je također priznao i ministar obrane Aleksandar Vulin, uz poruku da srbijansko državno vodstvo nikada nije obračunavalo niti sudjelovalo u antiruskoj histeriji u toj sferi. Prijetnja sankcija prvo leži iz SAD-a, upozoravaju stručnjaci i objašnjavaju da bi lakši oblik kazne bio rampa za službenike ili ovlaštene osobe, a drastičnija varijanta bio bi izravan udarac Srbijanskoj namjenskoj industriji.

“Kongres SAD-a usvojio je zakon nazvan ‘Borba protiv neprijatelja SAD-a sankcijama’ zbog ruskog uplitanja u američke izbore, ali prije svega zbog ilegalne aneksije Krima. To su sektorske sankcije, najčešće blokada sredstava, zabrana kupovine i slične stvari, koje Amerikanci doživljavaju kao neposredni atak na njih. Nisu sankcije onakve kakve su Srbiji nametnule 1990-ih Vijeće sigurnosti i Generalna skupština UN-a “, objasnio je Milić na televiziji O2.

“Srbija bi bila pod sankcijama pod automatizmom, jer bi na kraju kupila oružje. Ništa osobno, to je poenta, zakon koji je donio Kongres, a State Department i Bijela kuća ne mogu promijeniti taj zakon. U Americi je to zakon – zakon. i to nije ništa osobno “, rekao je ravnatelj Centra za euroatlantske studije.

Milić kaže da će u tom slučaju sankcije biti podložne samo određenim sektorima.

Preporuke
Loading..