Krizni štab republike Srbije je na sjednici danas , donio nove mjere koje se tiču građana , a sve s ciljem suzbijanja širenja zaraze u okviru pandemija korona virusom COVID-19. Naime SRbija jedina u regionu je rpovela cijepljenje u skaldu sa standardima koje imaju i neke veoma razvijene Evrsopske zemlje , ali crni brojevi i dalje su u porastu , svakoga dana raste broj oboljelih broj umrlih , stoga je krizni šta donio odluku da pooštri neke mjere , kako bi se situacija držala pod kontrolom.

 

 

Osim novih mjera na snzi ostaju  i neke star , zapravo se može reći da se radi o modifikacijam već postojećih mjera. U narednim će danima naime raditi i dalje prodavnice prehrambenih prozvoda , apoteke i benzinske pumpe , dok će restorani , kafići , barovi i ugostiteljski objekti sličnog karaktera ostati zatvoreni , ali je omogućen rad kulturnih ustanova poput kina i bioskopa , i pozorišta , ali uz poštivanje novih mjera. U prostoru mora biti obezbijeđeno da se na jednu osobu rasporedi 9 metara kvadratnih , da se nose maske i dezinfikuju ruke i površine masovnog kontakta , zatim po izmijenjenom režimu će moći raditi i određeni fitnes centtri , ali je u njima potreba za rastojanjem čak i veća te na jednu osobu dolazi 16 metara kvadratnik , a u prostoru bez obzira na rastojanje se u jednom trenutku smije nalaziti samo deset osoba uključujući i zaposlene.

 

 

Iako su mnogi kivni zbog toga  i najavljuju proteste po principu onog koji je završio masovnim igranjem kola , vlada Srbije je odlučna da ove mjere sprovede uz i dalje provođene vakcinacije po unaprijed određenom planu, a sve kako bi se situacija barem djelomično držala pod kontrolom , i kako se ne bi ugrozila sigrnost građana i sačvali dragocjeni životi.