Kovčeg sa tijelom Davida Dragičevića stigao u Austriju: Onda su ugledali njega kako stoji - Lifesytledom

Kovčeg sa tijelom Davida Dragičevića stigao u Austriju: Onda su ugledali njega kako stoji

PRIJE TRI DANA, POSMRTNI OSTAVI MLADIĆA DAVIDA DRAGIČEVIĆA SU EKSHUMIRANI, ONI SU STIGLI U AUSTRIJSKI GRAD BEČKO NOVO MJESTO, DANAS ĆE BITI SAHRANJEN PONOVO.

Kovčeg sa tijelom Davida je došao, a njegov otac Davor je dočekao, koji tvrdi kako je njego sin brutalno ubijen, odnosno da je mučen i otet šest dana.

U nekim slavenskim zemljama, na primjer, u Ukrajini, sanduci su bili porodični relikt, posebno u seljačkim porodicama. Svaka ukrajinska devojka primila je sopstvene grudi u dobi od 15 godina za svoj miraz za buduću mladu. Nadraživanje u djevojčinim grudima smatralo se nepristojno. Kovčezi su bili pokazatelj bogatstva porodice. Ukrajinske devojke i žene su ih takođe koristile da bi zadržale svoju odeću i neke lične predmete – peškire, nakit, alate za vezenje itd. Velika zbirka ukrajinskih tradicionalnih sanduka datiranih od 18-20. nalazi se u dvorcu Radomysl (region Žitomir, Ukrajina).

U mnogim arapskim zemljama, sanduci se koriste za držanje ličnih posjeda kapetana, kao što je kuvajtski kovčeg. Danas su mnogi bliskoistočni sanduci za namještaj poznati po nazivima mjesta, kao što su Omani ili Bahraini, ali to se najčešće odnosi na mjesto gdje su kupljeni, a ne na mjesto gdje su napravljeni. Druge se koriste za držanje posteljine i predmeta za domaćinstvo koje djevojke prikupljaju u pripremi za eventualni brak, a često se naziva i sanduk za nadu. Na arapskom jeziku, za grudi miraz se koriste dva termina: muqaddimah se posebno odnosio na ličnu imovinu mladenke; a “sunduq”, koji je obično dolazio u odgovarajuće parove, bio je za drugu robu.

Categories: Najnovije

Leave A Reply