Cijelim svijetom se proširio zaista neobičan kućni snimak koji je napravljen u Unutrabjoj Mongoliji u Kini, a na njemu se jasno vidi stado ovaca, koje po riječima njihovog vlasnika, već 12 dana bez prestanka hodaju u krug. Snimak ovih ovaca koje hodaju u pravcu kazaljke na satu unutar svoga obora u sjevernoj Kini je nastao na početku mjeseca novembra. tako je jedan svjetski stručnjak rekao kako postoji adekvatno objašnjenje za ovakav bizarni fenomen, a osim toga i stručnjaci britanske veterinarske kompanije Molecare Farm Vets ističu da se ne zna tačan uzrok takvog ponašanja, ali ipak i ne isključuju mogućnost da se tu radi o posljedicama  listerioze, bakterijske bolesti. Ovo stanje izaziva otok na jednoj strani mozga, što dovodi do toga da životinje hodaju u krug ili postaju paralizovane na zahvaćenoj strani:

“Izgleda da su ovce u toru dugo vremena, a to bi moglo da dovede do stereotipnog ponašanja, odnosno do neprestanog kruženja. Ovce postaju frustrirane zbog ograničenog prostora. Onda se druge ovce pridružuju, pošto su one u stadu, i povezuju se ili pridružuju svojim prijateljima”, rekao je Met Bel, profesor na Odsjeku za poljoprivredu na Univerzitet Hartpuri u Glosteru.

Inače, u veterinarskom priručniku piše da društvenim ponašanjem ovaca dominira mentalitet stada, koji kontroliše kretanje životinja i štiti pojedince od predatora tako što ih navodi da bježe od opasnosti kao grupa. Vlasnik ovoga stada Miao je rekao kako je ovu čudnu predstavu bilo započelo prvo nekoliko ovaca, prije nego li su im se pridružile i ostale ovce, a to su prenijeli i neki svjetski mediji. I mada na cijeloj farmi ima 34 stada, ovako se ponašaju samo ovce koje su smještene u štali broj 13.

 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here