kada se pomene Kolinda Grabar Kitarović svi se naravno odmahs jetimo susjedne države , Republike Hrvatske. Ona je bila predsjednica jedan mandat , a ujedno je bila jedna od najpoznatijih u tom periodu u svijetu , imala je neke neubičajene poteze pomalo kontroverzne, ali upečatljive. Međutim u kampanii tokom utrke za drugi mandat protiv kandidata koji je trenutni predsjednik Hrvatske , Zorana MIlanovića , imala je brojne gafove i propuste koje joj ljudi i građani njene domovine nisu mogli oprostiti i zanemariti , stoga nije dobila drugi mandat na ovoj poziciji.

 

 

Ono što je takođe bilo fascinantno , jeste njena prepobrazba,napočetku mandata je imala veliki višak kilograma i upitan ukus za modu , sve se to značajno promijenilo tokom njenom nmandata , uz sebe je imala tim stručnjaka koji je obezvijedio da ona uvijek izgleda besprijekorno. Njeni su modni promašaji inače bili meta komentara cijele regije , ali i šire jer je na neka mnogo važna mjesta znala nositi krpice koje neko ne bi obukao ni doobližnjeg dućana.

 

 

Nakon što je Zoran Milanović  preuzeo funkciju ,ona se povuklaa instant i nije se mnogo oglašavala u javnosti , sklonila se od očiju novinara i građana. Svi su se pitali šta se sa njom dešava , gdje je nestala. Međutim nedavno je jedna vijest odjeknula u regionu . Ona je naime postala predsjednica Hrvatskog Olimpijskog odbora na čelu sa gospodinom Zlatkom Matešom. On je ovu dužnost obavljao dugi niz godina, a prešao je čak i dobnu granicu do koje je to dozvoljeno , od 65 godina , morao je dati ostavku , a na njegovu je poziciju došla upravo gospođa bivša predsjednica KOlinda Grabar Kitarović. Njena plaća se kreće od 900 dolara, odnosno oko 160.000 godišnje , a ako pogledamo realno to za naše uslove i nije tako mala plaća , ali u odnosu na onu koju je imala kao predsjednika , itekako je veliki šok i razlika.