Dieter Schwarz, osnivač kompanije Lidl i najbogatiji Nemac, nešto je misteriozno. On se rijetko pojavljuje u javnosti i vrlo malo se zna o njegovom životu. Nikada nije intervjuirao ili sudjelovao u javnom životu. Čak i u njegovom rodnom gradu, mnogi susjedi ga ne bi prepoznali ako bi ga videli na ulici. Brojne njemačke medije pokušale su da dođu do njega ili nekoga iz njegovog unutrašnjeg kruga, ali su se susrele sa zidom tišine.

Njegova tajnovitost podsjeća na onu španskog biznismena Amansija Ortege, vlasnika brojnih brendova, uključujući Zaru. Međutim, Schwartz je uspio zadržati svoju tajnost čak i u doba društvenih medija. Diskrecija nije tako rijetka pojava među njemačkim milijarderima, pa je vlasnik konkurentskog lanca Aldi i za medije “nedostupan”. Schwartzova tajnovitost dijelom je posljedica njegovog karaktera, ali i straha od otmice s kojim se porodica osnivača Aldija suočila 1970-ih i 1980-ih.

Lidl je osnovao čovjek koji je rođen 1939. godine u Heilbronu u Njemačkoj. Njegov otac se bavio veleprodajom voća, a nakon završene srednje škole, čovjek je otišao da radi sa ocem. 1973. godine otvaraju prvi Lidl supermarket po uzoru na lanac prodavnica Aldi koji je već bio popularan u Njemačkoj. Čovjek je za radnju odabrao ime Lidl jer je to bilo prezime poslovnog partnera njegovog oca i zvučalo je slično riječi “svjetlo” na njemačkom.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here