Kao da žvačeš papir: Ovo je razlog zašto paradajz koji kupujete u prodavnicama nema okus, zaprepastit ćete se kad saznate - Lifesytledom

Kao da žvačeš papir: Ovo je razlog zašto paradajz koji kupujete u prodavnicama nema okus, zaprepastit ćete se kad saznate

U potrazi za pravim paradajzom često ćemo ostati razočarani, pogotovo ako ga tražimo u nekim supermarketima, gdje često dobivamo paradajz čiji okus može biti bezličan.

Često biste rekli da žvačete papir. Vjerujemo da ste se zapitali zašto takav okus paradajz ima, ili zašto uopće nema okusa? Nova studija je odgovorila na ovo pitanje i pokazuje da verzija gena nedostaje u skoro 93 posto onog što nazivamo moderni paradajz, što im daje poseban okus. Unatoč činjenici da je genetska modifikacija zapravo krivac, zapravo je uzrok uzgajivač, odnosno njihov pokušaj da iz samog paradajza izvuku najviše, da bi se postigla najveća ekonomska korist.

Geni koji povećavaju okus tokom vremena su izgubljeni ili su negativno odabrani tokom procesa uzgoja. Stoga nedostaje genetska raznolikost današnjih primjeraka paradajza, čak i okusa.

“Tokom uzgoja i poboljšanja paradajza, ljudi će se uglavnom usredotočiti na ono što će povećati njihovu proizvodnju, produktivnost, kao što je veličina samog fetusa i biti tolerantni. Neki geni za druge važne osobine, karakteristike ploda i kako reagirati na stres izgubljeni su tokom tog procesa” – rekao je Zhangjun Fei sa Univerziteta Cornell.

Njihovi su nalazi objavljeni u časopisu Nature Genetics, koji je analizirao genetske podatke iz 725 različitih uzoraka, divljih i kultiviranih primjeraka, koje su važne za genetsku raznolikost.

Potom su te podatke usporedili s nativnim genomom paradajza, koji se često koristi kao pravi primjer genoma ove biljke. Usporedba je pokazala da Heinzu nedostaje oko 5 hiljada gena i da rijetki oblik gena koji im daje okus nedostaje većini primjeraka koje možete kupiti u supermarketima.

Categories: Zanimljivosti

Leave A Reply