Potaknute nekim tradicijama i društvenim pravilima koji kažu za ženu da je sramota da ostane neudata, veliki broj Albanki je u proteklih nekoliko godina se odlučilo sreću naći van granica svoje zemlje, a najveći broj njih se udalo u Srbiji. Tako je i  Viktorija Vida Jakovljević prije 13 godina odlučila da napusti Skadar i dođe u selo Srednja Reka na Goliji, uda se za Dragana i u potpunosti promijeni svoj život: ” Kad sam došla ovdje tri mjeseca sam svaki dan plakala. Znaš kako mi, dođemo u tuđu kuću, nit’ znamo jezik nit’ išta. Znam ja na albanski sve, ali otkud znam šta je “čaša” – priča Viktorija za srpske medije. Dragan je priznao da ni njemu nije bilo lako na početku zajedničkog života, ali da su se trud i posvećenost brzo isplatili: ”  Bilo mi je dosta teško, ali sam gledao da budem što jači psihički i da budem što bolji pedagog za nju, da bih je izvukao i da joj ulijem povjerenje – rekao je Dragan

Kada je Vida savladala jezik, sve je postalo mnogo lakše, te se brže bila uklopila u novu sredinu i kako kaže, njoj se sada sviđa Srbija, te je navikla da se smije, ali i da psuje, i sve to zna odlično, mada bolje zna da psuje. Kaže da je naučila i da kuha srpska nacionalna jela:’‘ Znam pite, baklave od oraha, jabučare. Sve to znam – tvrdi ona. Otkad je Vida došla, Draganova kuća je procvjetala, pa ovaj par sada zajednički obavlja sve poslove:

” Više idem po pečurke sad, više volim pečurke, ne plaši me i ako dođe mečka neće mene da jede. Jede ove mršave, neće mene” – našalila se Viktorija. Očoto je da su upravo Albanke spasile mnoge srpske škole od zatvaranja, a to potvrđuje i Dragan koji nije jedini iz njihovog sela koji je oženio Albanku:”  Imam rođaka dole, koji je iste godine tamo otišao, isto se oženio i ima troje djece. Ja bih svima savjetovao da se upuste u ovo” – zaključuje on.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here