Odjednom kao grom iz vedra neba, otvorilo vam se jako puno slobodnog vremena. Zašto ne biste iskoristili slobodno vrijeme ako imate balkon, za pravljenje male kućne bašte. Vremena imate, treba vam samo par saksija, zemlju koju ćete nabaviti, te sjeme za tikvice, crni luk i paradajz.Za mrkvu, prvo dobro trebate protresti zemlju jer mrkvino sjeme to naprosto voli. Mrkva se sije jako plitko, i u redovima u razmaku od 30 do 35 centimetara. Kada sadite mrkvu, ne zaboravite da vam treba dublja saksija. Ako sadite tikvice, ne zaboravite da one vole slobodu, mora biti zađeno daleko od ostalog povrća i puno više humusa od ostalih biljki. Tikvice moraju da se beru što su manje, jer ne treba dozvoliti da im nikne sjeme, jer nisu poswbno ukusne tada.

Crveni luk se sadi iz lukivice, od šiljatog dijela prema dnu. Luk nikako ne voli vlažno tlo, pa zato pazite dobeo na taj segment. Ako želite mladi luk, onda lukovice morate saditi jako gusto, jedno do drugoga.Također i paradajz možete zasaditi na vašem balkonu, dovoljna vam je dublja i šira saksija i gotova stvar. Morate zasaditi i manju šipkicu na kojoj će se paradajz može popeti. Paradajz voli vodu, tako da ga možete zaljevati svaku večer.

Izaberite jednu dužu saksiju u koju možete zasaditi i peršun i celer, koji će rasti kao lud. Obožava vodu, a uvijek ćete imati svježe začine za vaša jela,supe i salate.

Preporuke