Cvijeće je divan način da unesete ljepotu svakom životnom prostoru, bilo da je u zatvorenom ili na otvorenom, a tokom proljeća i ljeta je posebno ugodno. Orhideja je, posebno, jedno od najvrednijih cvijeća koje treba imati, jer zahtijeva vrlo malo održavanja i daje zapanjujuće cvjetove. Nekada nazivane “kraljevskom” biljkom, orhideje su sada široko dostupne i mogu se naći u mnogim domaćinstvima. Uz pravilnu njegu, ovo cvijeće će nastaviti cvjetati čak tri mjeseca.

Mnogi ljudi nisu svjesni da orhideje imaju sposobnost da cvjetaju više puta tokom cijele godine. Međutim, kako bi se pravilno brinuli o ovim biljkama, ključno je pridržavati se određenih smjernica. Orhideje su klasifikovane kao epifite, što znači da rastu na drugim stablima kao paraziti, ali im je potrebno dovoljno sunčeve svjetlosti da bi uspjele. Preporučuje se postavljanje orhideja blizu prozora kako bi se osiguralo da dobiju adekvatnu “pjegavu” sunčevu svjetlost, slično onome što bi doživjele u šumovitom području.

Kako biste osigurali da su orhideje dobro hidratizirane, preporučuje se da ih potopite u posudu s vodom na 5-10 minuta. Ključno je osigurati da se orhideje ocijede najmanje 15 minuta prije nego što se vrate na prvobitno mjesto. Važno je biti oprezan tokom ovog procesa i izbjegavati ostavljanje orhideja predugo u vodi, jer to može dovesti do truljenja korijena i inhibirati cvjetanje. Pored pravilne hidratacije, održavanje odgovarajućeg nivoa vlažnosti je takođe neophodno za optimalno cvetanje. Orhideje zahtijevaju konstantnu temperaturu u domu i najbolje uspijevaju kada su izložene temperaturama u rasponu od 22 do 30 stepeni Celzijusa.

Osigurajte da vaše orhideje imaju dovoljno prostora i ventilaciju, posebno u vlažnim područjima gdje višak vlage može privući štetočine i bolesti. Kao i kod svih biljaka u saksiji, hranjive tvari u tlu mogu se iscrpiti zalijevanjem, a orhideje zahtijevaju periodičnu dodatnu stimulaciju kako bi procvjetale i proizvele cvjetanje. Da biste postigli najbolje rezultate, preporučljivo je koristiti tekuće gnojivo za orhideje koje je posebno formulirano za promicanje cvjetanja. Orhideje je potrebno presađivati ​​svake 2-3 godine kako bi bile zdrave i nastavile cvjetati. Znakovi da je biljci potrebna transplantacija uključuju usporen rast, slab rast i opušteno lišće. Prvi korak u vađenju biljke iz postojećeg lonca je da lagano stisnete stranice posude prije nego što je pažljivo izvadite. Nakon što je biljka uklonjena, važno je odbaciti staru zemlju i koru i ukloniti sve mrtve korijene steriliziranim oštrim makazama. Od ključne je važnosti odabrati pravi kontejner za svoje orhideje, jer im je potrebno kompaktno i čvrsto okruženje s odličnom drenažom da bi uspjele.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here