Čitav svijet prati razvoj situacije u posljednjih dvadesetak dana, nakon što se Iran osvetio za ubojstvo njihovog generala Suleimanija raketnim paljbama u nekoliko vojnih baza u Iraku, u kojima se nalaze i američke vojne snage, i situacija je i više nego alarmantna. Sada se također čeka hoće li Amerika uzvratiti, iako za sada nema naznaka da će se neki odgovor uskoro dogoditi.Naravno, to je odmah potaknulo razne medije da započnu planiranje nekih situacija i mogućih događaja, ako taj eventualni sukob zadire i u ostatak svijeta, a već se raspravlja o tome koja od ovih snaga ima što oružje, i ko će kome da pritekne u pomoć. Sve se manje i manje zna o američkim vojnim silama, ali velika je nepoznanica što Iran ima na raspolaganju.

Prema nekim izvješćima, Iran ima oko 523.000 pripadnika vojske, uključujući 350.000 redovnih pripadnika iranske vojske i 150.000 pripadnika Islamske revolucionarne garde, te još 20.000 pripadnika mornarice. Iranski raketni sustavi definitivno su okosnica njihove snažne vojne sile, iako imaju nešto slabije vojno zrakoplovstvo od nekih rivala poput Izraela i Saudijske Arabije.Amerikanci u svojim izvješćima opisuju iransku raketnu snagu kao najjaču na Bliskom Istoku, a većina raketa zna se da su Iranci s malim i srednjim dometom, dok je razvoj njihovih raketa dugog dometa zaustavljen tijekom Nuklearnog sporazuma koji je potpisan tek prije par mjeseci potpisao Iran zajedno s nekim drugim velikim silama.

Mnogi su također napravili neke kalkulacije o tome što će se dogoditi ako Iran pošalje rakete u tom smjeru na Balkan ili u Srbiju, a ova karta pokazuje koji gradovi ne bi mogli biti uhvaćeni tim raketama, a koji bi ili u velikoj opasnosti.

Preporuke
Loading..