Sa sigurnošću možemo reći kako naši jutarnji rituali određuju na koji način će naše sopstveno tijelo koristiti sve kalorije koje unesemo. Naučno je dokazano, da postoji javna veza između naših jutarnjih navika i rizika od izazivanja stvari koje urokuju debljanje našeg tijela. U današnjem članku vam donosimo šta bi trebalo da izbacite to jeste one navike koje su jako loše za organizam.

Prvo mjesto zauzima vrijeme kada jedemo. Vrijeme kada jedemo mnogo je važnije od onoga šta jedemo. Dokazano je da je obilan doručak i lagana večera puno učinkovitiji kada je riječ o održavanju težine,dok često i lagano grickanje ima sasvim drugi efekat. Naravno, vaš doručak nikako ne bi trebao da bude visoko kaloričan, vaš ručak treba biti srednje veličine, a večera jako lagana. Na drugom mjestu je sunčeva svjetlost koja doslovno gori masnoću, ili barem bijelog tkiva masti. Lipidi smanjuju veličinu kada su izloženi sunčevoj svjetlosti. Ovo nam zasigurno otkriva zašto ljudi dobijaju na težini pretežno zimi.

Ono što je isto tako bitno, i na trećem mjestu je svakako da bi svako jutro kada ustanemo trebali popiti po jednu čašu vode. Tijelo odrasle osobe se sastoji od 55% do 60% vode, i sama voda ubrzava metabolizam, sto smanjuje rizik od dobivanja masti. Jutarnje vježbe su jako važne, osim što vam pomaže da spalite kalorije,mogu vam pomoći i da smanjite apetit.Na petom mjestu, vjerujemo ono što sve i zanima jesu i slatkiši. Jako je bitno je i to da ako ne možete odoljeti palačinkama, slobodno ih pojedite u prvom djelu dana. Kolač kojeg pojedete ujutro dodati će manje centimetara na vaš struk,nego ukoliko ga ostavite za nevečer.

I na zadnjem mjestu, ali ne manje važno jeste da smanjite čitanje vijesti ujutro. Nervoza tokom čitanja može imati negativan utjecaj na vaše zdravlje. Stres uzrokuje da tijelo proizvodi hormone koji pomažu tijelu da se prilagodi novom okruženju