Povišeni nivoi holesterola mogu dovesti do mnoštva dugotrajnih komplikacija, međutim, značajan deo pacijenata ne ispoljava nikakve simptome.Ako se visoki kolesterol ne riješi, to može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, što može uzrokovati dodatne probleme kao što su stagnirajući protok krvi ili zastoj krvi, mijenjajući nijansu jezika. Prema medicinskoj publikaciji pod nazivom “Frontiers in Medicine”, tamnoljubičasti jezik može ukazivati ​​na problematično stanje poznato kao stagnacija krvi. Ovo upozorenje izdato je prošle godine, sugerirajući da osobe koje ispoljavaju ovaj simptom treba da potraže medicinsku pomoć.

Simptomi zastoja krvi povezani sa srcem karakteriziraju plavkaste ili tamnocrvene usne, ubrzan rad srca i osjećaj pritiska ili bola u grudima. Uz to, jezik može izgledati ljubičasto ili plavo, ili pokazivati ​​znakove stagnacije krvi na vrhu. Vene ispod jezika takođe mogu izgledati iskrivljene i tamne, što medicinski stručnjak Li Guang Jun pripisuje visokom nivou holesterola. Kada se boja jezika promijeni u ljubičastu, to je obično znak loše cirkulacije krvi. To znači da krv možda ne prenosi dovoljno kiseonika u različita tkiva u telu. Alternativno, to bi također moglo sugerirati da krv ima nizak sadržaj kisika i da izgleda tamnocrvena, a ne svijetlocrvena.

Kada jezik postane ljubičast, to može biti znak cijanoze. Ovo stanje se javlja kada postoji nedostatak kiseonika u perifernoj krvi, što dovodi do povećanja nivoa deoksihemoglobina na najmanje 5 g% (5 g/dl) u kapilarnoj krvi. Ljubičasta boja jezika je rezultat ove smanjene koncentracije kiseonika. Postoji nekoliko faktora koji su često odgovorni za određena zdravstvena stanja. To uključuje zatajenje srca, plućni emfizem, spastični bronhitis, bronhijalnu astmu, plućni edem, boravak na velikim nadmorskim visinama, stenozu ili blokadu velikih plućnih bronha, methemoglobinemiju i urođene srčane mane. U rijetkim slučajevima, medicinski stručnjaci su primijetili prisustvo plavog jezika kod osoba koje imaju perifernu cijanozu. Ljekari su pojasnili da plava nijansa uočena na rukama i stopalima označava prisustvo ateroskleroze ili nakupljanje plaka unutar zidova arterija. Ipak, malo je vjerovatno da je ateroskleroza osnovni uzrok ljubičastog jezika.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here