Jedite ih svaki dan: Ove dvije namirnice pospješuju proizvodnju hormona sreće. Jedite ovo i osjećat ćete se kao mačka u februaru - Lifesytledom

Jedite ih svaki dan: Ove dvije namirnice pospješuju proizvodnju hormona sreće. Jedite ovo i osjećat ćete se kao mačka u februaru

Ljudi pod stresom ne bi trebali ostati bez banana, krompira i sira, jer su loše raspoloženi, kaže dr. Judith Wurtman.

Stanje sreće zaista može biti potaknuto određenom hranom. Oni zapravo ubrzavaju proizvodnju hormona sreće, uzrokujući osjećaj zadovoljstva. Stručnjaci ističu da su kuhani krompir naveli kao pravi primjer hrane koja ljude usrećuje, jer organizam brzo vari škrob iz krompira i pola sata nakon konzumacije oslobađa inzulin, koji daje energiju i raspoloženje.

Sir i jogurt stvaraju osjećaj zadovoljstva djevojčicama i mlađim ženama. Mliječni proizvodi bogati su kalcijem koji suzbija promjene raspoloženja
predmenstrualni sindrom.

Banane čine ljude sretnima jer ugljikohidrati, fruktoza, glukoza i biljni serotonin oslobađaju hormon rasta.

Koji su glavni simptomi nedostatka endorfina u organizmu?

Endorfini, ili “hormoni sreće”, su specifične supstance koje osvjetljavaju ždrijelo žlijezde da podignu prag boli, proizvedu smirenost i osjećaj raspoloženja (euforija).

Endorfini su vrlo specifični neurotransmiteri, koji omogućuju tijelu (organizmu) da se prevlada. Primjerice, uočeno je da se oslobađaju intenzivnih sportskih aktivnosti, omogućujući bolje rezultate podizanjem praga boli (smanjenje nelagode). Izlučivanje endorfina također se može pojaviti u slučaju nekih ozljeda, stresa, boli, bolesti, jer te tvari dopuštaju bolju toleranciju ovih neugodnih stanja.

Zbog osjećaja milovanja neki endorfini se nazivaju i “prirodnim lijekovima”, iako taj pojam nije u potpunosti na mjestu jer nemaju štetne učinke na naše tijelo niti dovode do ovisnosti. Endorfini su potpuno prirodni lijek protiv depresije, depresije, tjeskobe i boli koje svatko od nas ima.

Kada ima dovoljno endorfina

Visoke koncentracije endorfina u mozgu stvaraju osjećaj euforije, povećavaju osjećaj zadovoljstva i potiskuju bol, i fizički i mentalno. Kada nema dovoljno endorfina:

  • Kada u tijelu nema dovoljno endorfina, postoji osjećaj tjeskobe.
  • Čovjek se osjeća bolnije
  • Često postoji povećan apetit i žudnja za masnom ili slatkom hranom, kao što je, na primjer, čips (prženi krumpir), sirevi, kremasti umaci, maslac i čokolada.

Categories: Zdravlje

Leave A Reply