Javnost ostala užasnuta kad je urednik na BHT-u zabranio voditeljima da nose cvijet Srebrenice - evo šta je stvarno napisao (Foto) - Lifesytledom

Javnost ostala užasnuta kad je urednik na BHT-u zabranio voditeljima da nose cvijet Srebrenice – evo šta je stvarno napisao (Foto)

Nakon što je nedavno objavljeno da je urednik Informativnog programa BHT-a, Marko Radoja, naredio da tokom informativnih emisija voditelji u toj televiziji ne nose cvijet Srebrenice, žestoke reakcije su uslijedile, kako Samostalnog sindikata BHT-a koji je njegovu smjenu tražio, tako i kolega novinara.

U pojedinim medijima pojavila se interpretacija priče u kojoj se navodi da je Radoja ‘preporučio’ da se Cvijet Srebrenice ne nosi, a on se isto tako pravdao sam da ništa nije nikom zabranio i da je okrivio za sve ‘parastrukture koje BHT-om vladaju’, a čiji je cilj navodno njegov ‘odstrel’ pa on ‘ne smije danas Sarajevom prošetati’. Ipak, iz pisma koje je uposlenicima te medijske kuće uputio Radoja, vidi se jasno da je to bila odluka, a ne preporuka.

-Donosim odluku kao urednik Informativnog programa da sutra voditelji IP-a, na dan obilježavanja godišnjice od genocida u Srebrenici, na reveru NEĆE srebrenički cvijet nositi, mada je bilo preporučeno da se ipak nosi – napisao je on na početku.

Navodi nadalje:

-Mi kao Javni servis imamo svoje profesionalne standarde koje jedino dopuštam (što znači da ne dozvoljava Cvijet Srebrenice, op.a.) i želim da podsjetim da je jedino korektno i ispravno da u svom radu voditelji u IP-u u potpunosti budu neutralni i svoj posao rade neutralno, nikakva obilježja ne promovišući. Otvorit ćemo u suprotnom Pandorinu kutiju, te će sutra svaki konstitutivni narod tražiti da voditelji nose tokom emitovanja i obilježja njihovog stradanja…Dan osnivanja Herceg-Bosne, Bratunac, Jasenovac… a što ja neću moći da spriječim ako se presedan ne napravi – naveo je on, pa se postavlja i logično pitanje da li je profesionalno, moralno, normalno, razmno, porediti odnos spram genocida koji je počinjen u Srebrenici presuđenog u Hagu i primjerice osnivanja Herceg-Bosne.

Marko je u međuvremenu na bolovanje otišao i prijavio policiji, kako se moglo saznati do sada, prijetnje koje je dobivao od drugih.

Loading..

Categories: Najnovije,Vijesti

Leave A Reply