Izdali su hitno upozorenje - ove tablete povlačenje iz apoteka - Lifesytledom

Izdali su hitno upozorenje – ove tablete povlačenje iz apoteka

Agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je u utorak da su serije 7DZ006A i 7DZ011A lijeka-kontraceptiva Softinelle P 0.02 mg / 3 mg filmom obložene tablete, nositelj dozvole za stavljanje u promet Pliva Hrvatska doo, povukle s hrvatskog tržišta zbog sumnje na kvar u kvaliteti.

HALMED navodi da Softinelle P 0,02 mg / 3 mg filmom obložene tablete kombiniraju oralne kontraceptive i koriste se za sprečavanje začeća.

Svaki blister treba sadržavati 24 tablete obložene svijetlo plavom bojom s aktivnim sastojcima (drospirenon i etinil estradiol) i četiri bijele placebo obložene tablete (koje ne sadrže aktivne sastojke). U slučaju da pacijenti primijete potencijalno neispravan broj placebo tableta u blisteru, trebali bi se obratiti svom liječniku za upute o daljnjem davanju lijeka.

Za dodatne informacije pacijenti mogu kontaktirati nositelja odobrenja, Pliva Croatia d.o.o. (+385 1 372 0000).

Bolesnici koji imaju pakiranje lijeka s ispravnim brojem tableta placeba u blisteru mogu nastaviti koristiti lijek u skladu s odobrenim uputama za pakiranje, priloženim pakiranju, navodi Hina.

“U Hrvatskoj ne postoji niz lijekova koji nisu pogođeni sumnjom na kvar. Stoga, potičemo sve korisnike ovog lijeka da kontaktiraju svog liječnika o nastavku liječenja ”, rekao je HALMED.

U Hrvatskoj su dostupni drugi lijekovi s istim aktivnim sastojcima, u istoj farmaceutskoj formi i istoj snazi, stoga povlačenje predmetnih serija lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta, navodi se u priopćenju.

Categories: Savjeti

Leave A Reply