Nedavno su američki doktori upozorili na opasnu tvar pod nazivom Bisfanol, koja je itekako otrovna za ljudski organizam i koja se nalazi u određenim namirnicama, a koje ljudi masovno konzumiraju i ne znajući šta uopšte oni to i jedu. Danas vam donosimo pravu priču o tome, gdje se zapravo Bisfanol i nalazi.Da bismo održali zdravlje, moramo svakodnevno jesti svježu hranu, po mogućnosti sirovo voće i povrće, moramo izbjegavati konzerviranu hranu, jer često imaju štetnu kemikaliju. Bisfenol A (BPA) sadrži većinu konzervirane hrane unutar ambalaže, koja je kance rogena. To je kemikalija koja djeluje kao estrogen i tako će poremetiti hormonalnu aktivnost tijela.

Nedavna istraživanja pokazala su da Bisfanol jako utiče na probavni trakt i crijeva, te utiče na plodnost i srčane bolesti, kao i druge reproduktivne probleme, mada ta konzervirana hrana ne predstavlja zabrinutost. Svi za kuhanje koristimo paradajz pire ili obični paradajz koji je konzerviran, a koji je itekako štetan po čovjeka, jer sadrži veliku koncentraciju Bisfanola.To je inače sintetički spoj koji je povezan s kemijskom formulom (CH3) 2C (C6H4OH) 2 i oni pripadaju skupini derivata difenilmetana i bisfenola koji imaju dvije hidroksilne skupine.

Inače, ako niste znali, Bisfanol je polazni materijal za sintezu plastike, posebno određenih polikarbonata i epoksidnih smola, ali i nekih polisulfona i određenih materijala, koji se ubrizgavaju u današnju modifikovanu hranu.

Vrlo bistra i čvrsta BPA plastika, izrađena u raznim uobičajenim proizvodima široke potrošnje, poput plastičnih boca, uključujući boce s vodom, sportsku opremu, odjeću, pa čak i u obući je ima.Dobro trebate razmotriti cijeli današnji članak, i shvatiti ga krajnje ozbiljno.

Preporuke