Ono što je sigurno, veliki broj ljudi ima problem sa probavom i holesterolom, ali ne brinite se, danas ste na pravom mjestu jer ćemo vam reći kako da se riješite svojih problema. Jedna voćka je saveznik u rješavanju ovog problema, a radi se o ŠLJIVAMA.

Evo zašto je i dalje dobro redovito jesti šljive:

Mogu smanjiti razinu šećera u krvi

Prema kanadskim nutricionistima, šljive se prema glikemijskom indeksu rangiraju nisko, što znači da vam mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Pomažu u zdravlju očiju

Šljive su posebno dobre za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći smanjiti rizik od bolesti koja se uglavnom javlja u starijih osoba, degeneracija makule.

Mogu regulirati razinu holesterola

Suhe šljive smanjuju razinu holesterola vežući žučne kiseline i uklanjajući ih iz tijela. Te su kiseline sastojci koji se koriste za probavu masti i stvaraju se u jetri od holesterola. Kad se izvadi iz tijela kroz stolicu, jetra mora stvoriti nove žučne kiseline, povući holesterol i to dovodi do smanjenja razine u cirkulaciji.

Štiti srce

Vitamin K prisutan u šljivama također je dobar za srce. Ovaj vitamin pomaže u prevenciji kalcifikacije arterija, koja je jedan od vodećih uzroka srčanog udara. Djeluje tako što izbacuje kalcij iz arterija i ne dopušta da se nakuplja na opasnim plakovima.

Jačaju imunološki sustav

Sadržaj vitamina C u šljivama koristan je za ljude čiji je imunološki sustav oslabljen zbog stresa. S obzirom da je stres postao uobičajeno stanje u društvu, unos dovoljne količine vitamina C može poslužiti kao idealan alat za poboljšanje cjelokupnog zdravlja.

Advertisement