Već smo u nekoliko navrata pisali o tome koliko je važno da vodimo računa o svom zdravlju i da se redovno kontorlišemo kod doktora, ali svjesni smo da u ovo doba kad je pandemija korona virusa jako teško doći do doktora mi smo prinuđeni da odlazimo kod privatnika a to je sve skupo.

Isto tako nekoliko puta smo pisali o tome kako bismo trebali da pratimo razne signale koje nam šalje naše tijelo jer je naše tijelo veoma fascinantno po pitanju toga.

U današnjem članku ćemo da pričamo o jednoj pojavi sa kojom smo se svi mi susreli. Riječ je o nakupljanju voska u ušnim školjkama.

Ovom pojavom bavi se poznati američki pedijatar, Gill D. koji je na svojoj straicni pisao razne savjete vezane za ovu pojavu, ali isto tako i probleme čišćenja tog voska u našim ušima.

On navodi kako mi ne bismo nikada trebali da uklanjamo taj vosak nasilno nego je to potrebno da uradimo na neki drugi učinkovitiji način, ali je naglasio kako bi ovaj problem trebao da riješi doktor koji je specijalista.

Navodi isto tako da su uši jedna od važnih organa u našem tijelu i da se zbog toga trebaju čuvati i paziti i posebno voditi briga o njima.

U svojoj stranici navodi kako nije preporučljivo da se uši čiste štapićima za uši jer tako može da dođe do oštećenja bubne opne.

Naime, on preporučuje jednu metodu koja se zove omekšavanje voska u ušima, a prema njegovim riječima najbolje je to raditi sa uljem
On kaže kako je potrebno da uzmete jednu vatu i  da je natopite uljem i da je stavite u uho, ali nemojte da je gurate u šupljinu.

Nakon toga biste trebali da protresete glavu kako bi vosak mogao da se pomjeri ka vani.

Ukoliko ovo nije uspjelo, onda napravite jednu mješavinu ocata i medicinskog alkohola, ali je jako važno da ocat bude bijeli i pomješajte to u omjeru 1:1 i ubrizgajte tu tekućinu vaše uho špricom.

Pišite

Preporuke