Jeste li ikada u svome životu razmišljali o svome jeziku, i koliko on može uopšte biti bitan za vaše zdravlje? Da li boja vašeg jezika može indikovati vaše zdravstveno stanje? Baš o jeziku govorimo danas, i kako neka boja jezika može značiti puno o vašem trenutnom zdravlju. Prva i osnovna stvar, je ta da vaš jezik ne smije ni u kom slučaju da bude suh. Mora biti malo vlažan, ali ne baš previše. Ako vam je jezik nekada ujutro bijel, to može biti znak slabe prehlade.

  1. Crn je jezik? AKo vam je jezik pomalo tamnije boje, to može biti znak da vam je jezik napala gljivična infekcija i da trebate nešto poduzeti u vezi sa tim. Rastvor od vode i jabukovog sirćeta bi trebao riješiti vaš veliki problem.
  2. Jezik je žute boje? Ako vam je jezik ove boje, onda imate blagu bakterijsku upalu vaše usne duplje. Ono što je sigurno, je to, da vam nedostaje tekućine kao i to da konzumirate previše duhana u toku dana. Smanjite cigarete i trljajte što više sa četkicom prije samog spavanja.
  3. Jagoda jezik: Na ovaj jezik mislimo kada je crven, a na sebi ima mala ispupčenja, baš kao i jagoda. Nedostatak vitamina B12 i folne kiseline je glavni uzrok, što vam je jezi kakav jeste. Upala krvnih žila je glavni problem kod ovakvog jezika.
  4. Gubitak okusa, smeđ jezik? Ovdje se radi o gubitku osjećaja, to jeste živčamni završeci su u opasnosti, i oštećeni su. Veoma je moguće da dobijete moždani udar, posjetite doktora.
Preporuke