Jedan od najnovijih i najmodernijih projekata koje podržava i suosnivač Mikrosofta Bil Gejts ima za primarni cilj svoj djelovanja i bistvovanja zaustavljanje rapndih klimatskih promjena koje uništavaju našu planetu i život na njoj , njegov plan je spuštanje tona praha krede u stratosferu , objavili su mediji , a špekuliše se da će donatori za ispunjavanje ove inicijative biti privatni finansijeri,a da je jedan od njih upravo Bil Gejts, i to bi zapravo trebao biti prvi ozbiljan pokušaj zaustavljanja klimatskih promjena i to način da se zapravo Sunce zatamni na neki način. U osnovi naučnici će pokušat da ispuste prah krede u atmosferu nadajući se da će na taj način stvoriti suncobran koji će odbiti i prigušiti sunčeve zrake, te ih preusmjeriti natrag u svemir , aone koje će proći će biti slabijeg intenziteta pa će samim time i generalna temperatura na Zemlji biti daleko niza.

Plan je da se u svemir lansira balon koji će sadržavati nekoliko kilograma praga krede iznad Švedskog grada Koruna , a nakon toga će posatrati kako se kreda poaša u atmpsferi, što će pomoći u smislu testiranja za sve buduće pokušaje. Jedan od naučnika za medije je izjavio ”Naučnici koji stoje iza projekta inspirisani su erupcijom vulkana 1991. godine na Filipinima. Tada je planina Pinatubo oslobodila ogroman oblak pepela koji je sadržao milione čestica sumpor-dioksida, koji su se zatim grupisale u kapljice sumporne kiseline koje su bile u vazduhu duže od godinu dana zaklanjajući sunčeve zrake. Naučnici tvrde da je temperatura na globalnom nivou zbog toga pala za 0,5 stepeni Celzijusa.” Sa druge strane mnogi smatraju da bi ova ideja mogla biti pogubna za vremenske prilike , godinja doba i mjene na koje smo navkli i mi i priroda te da je ovaj plan i više nego opasan.

 

Bil Gejts, koji je donirao oko 50 milijardi dolara u razne dobrotvorne svrhe, smatra klimatske promjene jednim od najvećih problema sa kojima se čovječanstvo suočava i predvodio je nekoliko inicijativa za istraživanje i razvoj zelene energije.