Žan Stefan Dekudije je prije 20 godina bio vojnik u međunarodnim trupama, koje su tada bile stacionirane na Kosovu i Metohiji. Njihova baza u kojoj su bili smješteni francuski vojnici se nalazila u Banjskoj, a zatim su je preselili u Novo
Selo. Njihov zadatk je bio zaštita mosta Austrelic, koji je tada bio uništen. Oni su također štitili konvoje Srba koji su išli iz sela Golublja do Kosovske Mitrovice.

On je tada primjetio jednu djevojčicu koja je svaki put zabrinutim pogledom pratila svoju majku koja je u ovom konvoju išla po hranu. On joj se tada osmjehnuo i klimnuo želeći da joj da do znanja da je sve uredu. Tako mu je djevojčica jednog dana prišla i ponudila jagode koje je ona brala u šumi. Ova djevojčica je danas udata žena, koja živi u Kraljevu. Po Žan Stefana je na beogradski aerodrom došao njen suprug.

Milica je za njega spremila hranu koju je ovaj francuski vojnik volio. Tu je bila sarma, burek, pita sa sirom, domaća pogača i pečenje. Milica danas ima i dvije kćerke i ona je diplomirani ekonomista koja se dobro ni ne sjeća svega što se tada dešavalo, jer je bila jako mala, ali zna da joj je Žan poklonio barbiku koju je za nju kupio u Prištini. Njihov susret se dogodio nakon što je Žan prije nekoliko godina krenuo u potragu za njom.

je na profilu jedne druge djevojke prepoznao crkvu Svete Petke i pitao je da li ona slučajno poznaje Milicu. Ostatak možete pročitati OVDJE

Advertisement