Konačno je došla zima, a sa snijegom je došla i žestoka hladnoća koja je prekrila cijelu regiju sa nezapamćeno niskim temperaturama.

Sada je, dakle, došlo vrijeme da se uključi grijanje, a kao što svi znamo nisu baš svi sretni da imaju centralno grijanje ili pak da su spojeni na javni sistem grijanja na daljinski. Tim ljudima ostaje samo opcija da se griju na struju.

U tom slučaju jedini izvor toplote za njih je termo akumulaciona peć (TA). Ako ste vi jedna od tih osoba onda će vam ovaj današnji tekst definitivno dobro doći, jer ćemo vam danas pokazati trik kako da izbjegne visoke račune za struju u idućem periodu.

Prvo što je bitno je položaj peći jer ona obavezno mora biti smještena ispod prozora, ili kod nahladnijeg dijela zida. Odmaknite je nekih 20 cm od zida. A bitno je i da blokirate peć nekim namještajem ili drugim predmetima da bi ona što efikasnije oslobađala akumuliranu toplotu.

Inače, sam naziv termoakumulaciona nam kaže da ova peć u svojoj unutrašnjosti akumulira toplotnu energiju koju inače proizvode njeni električni grijači. Kako bi to punjenje bilo što ekonomičnije bitno je da vam peć bude uključena u vrijeme jeftine tarife za struju.

I veličina peći je također bitna. Izbjegavajte da koristite peć koja nije dovoljno velika za prostor koji želite da “utoplite”. Ako slučajno imate premalu peć onda morate često ispuštati topli zrak i tako će peć puno brže da gubi akumuliranu toplotu. To se ne preporučuje jer će to samo povećati vaš račun za struju poslije.

Preporuke