Vjerovatno ste primjetili ali isto tako da se veliki broj ljudi žali kako izgelda na fotografijama koje se nalaze na ličnim dokumentima, ali isto tako da ni vi ne izgledate baš nešto najbolje na njima.

Primjetili ste da bilo koju osobu da pitate za neki vid lične karte da se one izmotavaju i da izbjegavaju da vam je pokažu, jer uvijek su loše ispali na njoj i sami sebi se ne sviđaju.

Isto tako i mi sebi izgledamo jako ružno i jako čudno pa onda sami sebi kažemo kako ćemo to popraviti, ali i svaki nardni put uvijek ispadne isto.
Sa druge strane imamo i ljude koji su toliko razočarani što se oni ne mogu nasmijati na tim fotografijama ili samo da ubace neki detalj koji će popraviti njihov izgled, ali u tome se zapravo krije i tajna zašto vi tako izgledate kako izgledate.

Razlog zbog kojeg je tako jeste da je svaki čip koji se nalazi u biometrijskim pasošima ili ličnim kartama ustvari sadrži sve vaše osnovne podatke, a upravo te infromacije se učitavaju sa fotografije koja se nalazi na vašem dokumentu.

Naime, svaki put se vaša lična karta ili pasoš skenira na posebnom uređaju koji izračuna tačno koliko su vaše oči udaljenje, vrh nosa i brsde i na osnovu toga stvara algoritam.

Ukoliko se na tim fogorafijama nalazi nešto što remeti rad skenera i algoritam možete da imate problema prilikom prolaska kroz granicu.

Da li ste znali za ovo?

Preporuke