Svjesni smo svi mi koliko se na ovim prostorima itekako jako teško živi i da je nam ekonomija na koljenima, a situacije je trenutno još gora kako je došlo do pandemije i kako je to sve uzrokovalo u drastičnom padu ekonomije.

Preko milion ljudi je jednostavno ostalo bez posla i svi smo suočeni sa raznim problemima oko preživaljanja.

Međutim, sa druge strane mi smo suočeni sa raznim poskupljenjima koja već po tradiciji dolazi na kraju ili na početku naredne godine a već smo upozanti sa time da će doći do poskupljenja struje i to od februara naredne godine.

Naime, struja će biti skuplja od februara naredne godine za neka 3,4%, ali ono šo morate znati jeste da će nam račun za struju od drugog mjeseca 2021. godine biti još veći za neka 7,9%.

Razlog ovog drugog poskupljenja jeste to što se povećava naknada za obnovljive izvore energije koje plaćamo isto preko računa za struju.

Ported toga od januara se povećava i naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, a ta naknada će da bude skuplja za čak četiri puta

U praktičnom smislu to će značiti da na jedna prosječni račun koji iznosi oko 3.000 dinara, račluni u narednoj godini bi mogli da budu skuplji za nekih 400 dinara.

Iako je najavljeno poskupljenje, cijena struje u Srbiji je i dalje značajno niža nego li cijene zemalja u regionu i u Evropi.

Cijena struje u za 7% niža nego li je to u Makedoniji, 18% nego li u Bosni i Hercegovini, 24% nego li u Albaniji, 79% nego li u Hrvatskoj i čak za 125% niža nego li u Sloveniji.

Ostatak možete pročitati OVDJE

 

Preporuke