Orasi su, za one koji to nisu znali, prepuni vlakana, te masti, minerala, vitamina, ali to su samo neke od prednosti oraha za ljudski organizam, a po mnogim istraživanjima su dokazane i ove stvari, te evo zašto mnogi stručnjaci smatraju orahe veoma zdravom namirnicom:

1. Obiluju antioksidantima- zbog antioksidanata koje sadrže, orasi smanjuju loš holesterol i rizik od nastanka arterioskleroze.

2. Rizik od srčanog udara će svesti na minimum- orasi  imaju više omega-3 masti od bilo kog drugog orašastog ploda. Zbog toga samo jedna porcija oraha zadovoljava dnevno preporučenu dozu omega- 3 masti, a poznato je da ove masti drastično smanjuju rizik od mogućeg srčanog udara

3. Smanjuju upale i stres-  poznato je da je upravo stres uzrok mnogih bolesti, a tu su uključene  bolesti srca, dijabetesa tipa 2, Alchajmerovu bolest. Polifenoli u orasima pomažu u borbi sa stresom, te je veoma pogodan i za zdravllje mozga. Orasi veoma dobro pomažu kd pamćenja, te  omogućavaju da mozak duže funkcioniše dobro.

4. Pomažu digestivnom sistemu da radi kao sat- neka istraživanja su pokazala da će zdravlje naših crijeva da bude mnogo bolje ako se u njima nalaze dobre bakterije, a orasi takve bakterije sadrže u izobilju. Stoga, ako jedete orahe redovno, sa varenjem nećete imati nikakvih problema

5. Smanjuju rizik od nastanka r*ka- kac*r prostate, satim kancer dojke, debeloga crijeva, nemaju baš nikakve šabse ukoliko redovno jedete orahe, a neka istraživanja su pokazala, da ovaj orašasti plod ima sposobnost da zaustavi rast ćelija, ali da je odlična i preventiva protiv ovih vrsta karcinoma.

Ostatak teksta i otkrivanja prednosti konzumiranja oraha pročitajte OVDJE

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here