Odmah nakon 40. rođendana krvarila sam 10 dana zaredom. Pokušavajući kanalizirati te promjene, stalno sam se vraćao sjećanjima iz djetinjstva. To je bio trenutak kada sam saznala da prije menopauze postoje godine agonije u kojima vas vaše tijelo priprema za Golgotu menopauze.

Nazvala sam svoju najbolju prijateljicu i kumu i upitao ih: “Jeste li znale za ovo?” Blijedo su me gledali u tišini, što je značilo samo jedno – niko nam to nikada nije rekao!

Dok sam bila trudna, žene su me bombardirale savjetima i svi su na neki način htjeli sudjelovati u tom sretnom razdoblju mog života, ali ovo – ovo je bila tamnija strana.

A onda sam sljedećih pet godina provela u izmaglici gdje sam samo povremeno razmišljala o menopauzi. Ali tamo je oko 45. godine jedno jutarnje mjesečnice izostalo. Pod tušem sam počela osjećati grudi, osjećati njihovu težinu, a u ogledalu sam tražila tragove na tijelu koji su mi govorili da sam se udebljala. Vidjela sam trbuščić koji je bio vidno zaobljen.

Pokazalo se da trudnoća i premenopauza imaju slične simptome: debljanje, osjetljivost dojki i sive mrlje na tijelu.

Jedne subote ujutro nakon napada panike otišla sam u garažu potražiti svog muža. “Možda sam trudna”, rekla sam. Ukočio se na mjestu. Pogledao me tako blijedo i rekao “razumijem”.

Budući da sam završila i da me jedina trudnoća zarobila u krevetu punih pet mjeseci, vjerujem da mu je u glavi bio užas.

Prolazio sam kroz svoj pakao. Pomislio sam kako ne mogu dobiti dijete sada kad ustajem noću da upalim klimu jer se osjećam kao da sam u središtu pakla. Toliko sam dugo željela drugo dijete koje nikad nije došlo.

Međutim, test trudnoće pokazao je da nisam trudna.

 

Advertisement