Svjesni smo toga da je u prošlim danima Srpsku pravoslavnu crkvu zadesila velika tragedija u kojoj su preminuli mitropolit Amfilohije, pa nakon nekoliko dana i poglavarr SPC patrijarh Irinej.

Sahrana je bila održana prije dva dana, a od njega se oprostio veliki broj vjernika, veliki broj sveštenika i državni vrh Srbije, ali i Bosne i Hercegovine.

Iako smo još u žalosti i veliki broj vjernika tuguje, moramo znati da su obaveze da se sada mora diskutovati o tome ko je najbolji kandidat za narednog poglavara SPC.

U ovom trenutku sedam episkkopa ima priliku i šbnsu da postanu novi patrijarh, a samo tri od njih će da uđu u uži izbor.

Naime, tih sedam su episkop Hrizostom koji u ovom trenutku obavlja tu funckiju dok se ne proglasi novi patrijarh, vladika Profirije, Jefrem, Jovan Đumadijski, Irinej Bulović, Grigorije i Joanikije, od kojih trojica baš nemaju nikkakve šanse.

Kasda je u pitanju izbor, Izborni sabor Crkve će početkom naredne godine da bira novog poglavara, a za tu pozicijuu velike mogućnosti od svih sedam nabrojanih imaju, mitropolit zagrebačko-jubljanski Profirije, vladika šumadijski Jovan, vladika bački Irinej, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, vlasika budimljansko – nikšićki Joanikije koji je ujedno i administrator Mitropolije crnogorsko – primorske, kao i episkop dizeldorfski i njemački, Grigorije.

Patrijarh se bira glasanjem, a tri kandidata iz užeg izbora se stavljaju u koverte, koje zatim izvlači monah, a prema zadnjim navodima izgleda da će to da bude iguman manastira Sveti Sisoje Matej.

Vaš komentar?

Preporuke